måndag 11 mars 2013

Jämställdhet - en checklista


ü  Kvotera till styrelserummen – Akademiska och andra meriter stämmer inte med den manliga dominansen. Män kvoterar in män, därför måste samhället skapa en motstruktur.

 

ü  Individualisera föräldraförsäkringen – Kvinnor tjänar mindre (och har sämre pension) än män. Därför blir det lönsammare för kvinnan att vara hemma med barnen. Därför fortsätter kvinnor att tjäna mindre än män. Och männen ges inte samma förutsättningar till sitt föräldraskap.

 

ü  Anställ genuspedagoger i förskola och skola - Genuspedagogiken måste lämna läroplanen och bli levande verklighet i förskolans och skolans verksamhet. Dags att problematisera de traditionella könsrollerna.

 

ü  Ge lika mycket bidrag till föreningar med dominans av tjejer, kvinnor som pojkar, män - Lyckas genuspedagogiken göra flickor och pojkar mer fria i tanken kommer dessutom dominansen minska.

 

ü  Minska klyftorna – Jämställdhet och jämlikhet hänger ihop. Ökade klyftor ökar också klyftorna mellan män och kvinnor. Kvinnor återfinns i de lägre inkomstgrupperna. Åtminstone till dess att ovanstående jämställdhetsreformer fått effekt.

 

ü  Hjälp män och kvinnor (och deras barn) ur relationsvåld – Samverka mellan kommuner, myndigheter och frivilligorganisationer och bygg upp verksamhet som gör det lättare att finna en utväg. Våldet är individuellt, relationellt, men också komplext. På den komplexa nivån påverkar ökad jämställdhet såväl vägen ut som vägen in i en dålig relation med inslag av våld.

 

Kenneth Johannesson (S)

2 kommentarer:

  1. 1. Kvotera till styrelserummen. Varför inte börjar med att kvotera in kvinnor till brandmän, insatsstyrka, snickeri, elektriker, vvs osv? Få kvinnor att börja arbeta med infrastruktur, nerifrån verkstadsgolvet helst med tvång. Jag har sagt det förrut, bra kvinnor får styrelseposter men det tar tid för de unga tjejerna med superbetyg att komma upp till topp man måste nämligen arbeta sig dit. Kolla på USA vad som hände när man kvoterade in afroamerikaner på 70-talet och hur bra det gick. "gubbväldet" Väljer inte in män dom väljer dom som slitit hårdast och kämpat längst, icke baserat på kön. Vidare representationen av kvinnor som går ut högskolan 70% Vad ska vi gör för att inte få ett totalt kvinnostyre om hundra år? Hur motverkar vi det så vi får 50/50?

    2 Invidualisera föräldraförsäkringen: Absålut ett år till varje föräldrer, för respektive att förfoga över som dom vill inte va staten tycker. Folk ska få välja själva. Kvinnor måste sluta bestämma över barnen och männen måste våga stå emot sina fruar när det gäller föräldraledigheten. +Gemensam vårdnad från födseln genom dna med ett laglig klausul om växelvis boende vid ev. skilsmässa för att motverka vårdnadstvister.

    3 Genuspedagogik är inte en vetenskap, lika lite som rashygienska institutet var, att staten ska indoktrinera alla barn a'la hitlerjugend ser jag som ett mycke avskyvärt förslag. Exempel: En kille som är aggressiv och tar för sig måste tryckas ner en tjej som är detsamma är duktig och ambitiös? Vad sänder det för signaler till våra barn? Som pappa med två söner är jag mycket orolig för utvecklingen så vitt jag förstår har du/ni inga söner. Går man in på valfri högskola o läser deras genusforskning går den uteslutande ut på att probleamtisera mansrollen och ALDRIG kvinnorollen som sådan. Det är en lobbyist grupp som arbetar politiskt, för jag vet inte riktigt vad. Hämnd? För att nån enstaka man vart dumma mot dom? För att den massmediala propagandan av att allt som är dåligt i västvärlden är pga av män,

    4. Mer pengar till förening är bra,hästar vs. hockey är båda stora kan du/ni exemplifiera mer? Vidare vore det bra om man kunde ge en miljard under en treårsperiod för att hjälpa utsatta män och barn då det i nuläget satsas nada på just dessa. Det gäller slagna män och barn, män och pojkar som blir våldtagna, psykisk ohälsa osv.

    5. Kvotera in män på s.k. kvinnliga yrken, barnskötare, barnpedagog, sjuksköterska osv. så kommer lönerna öka! Män är generellt mer aggressiva förhandlare därav dom ofta bättre lönerna + det faktum att inga politiker vill öka lönerna för de kommuna arbetarna! Men vem vet du/ni kan vara den förste.

    6. "På den komplexa nivån påverkar ökad jämställdhet såväl vägen ut som vägen in i en dålig relation med inslag av våld" YES om jag uppfattar rätt så ju mer jämställda vi blir desto mer ökar relationsvåldet. Som frivillig ideelt arbetande konflikt lösare kan jag dagligen se och höra om det eskalerande fysiska såsom psykiskta våldet mellan kvinnor och män. det är ett pris vi måste betala för jämställdheten men det skulle ju underlätta oerhört om det fanns resurser att kväsa psykisk ohälsa till god hälsa. Efter att Anna Lind mördades så lovade politiker över partigränserna att vitt o brett satsa på psykiatrin, igen skitsnack. den psykiska ohälsan bara ökar, fattigdomen ökar, segregationen ökar.

    Talk is cheap!

    Det är just sådant här populistiskt, politiskt korrekt bullshit som gör att väljarna sviker socialdemokraterrna och går till M eller SD.

    SvaraRadera
  2. 1. Du beskriver en känsla du har som dessvärre inte stämmer med verkligheten. Vad gäller frågan om hur man ska få upp mäns representation på högre utbildning är det en bra jämställdhetsfråga.
    2. Föräldraförsäkringen är frivillig.
    3. Genuspedagogik grundar sig på genusvetenskap som är vetenskap. Vi kan inte välja och vraka bland det som är vetenskap utifrån om vi gillar resultaten...
    4. Trots att det är flest pappor som slår barn, trots att de umgås minst med barnen så måste vi vara medvetna om att även mammor slår. Och trots att kvinnor blir mer utsatta för våld än män i heterosexuella nära relationer så måste vi vara medvetna om att det omvända existerar och motverka även det.
    5. Positiv särbehandling när meritlistan är likvärdig är bra tycker jag. Sen tror jag inte att det sitter i mäns egenskaper att de har högre löner lika mycket som det sitter i just könet.
    6. Jämställda föräldrar misshandlar varken varandra eller sina barn lika mycket som ojämställda föräldrar.

    Din sista kommentar gjorde att jag länge valde att inte bemöta eftersom jag tycker att det är ovärdigt en debatt att som debattör lägga så mycket fokus på att recensera den man går i debatt med. Det är det ju vår publik som ska göra.

    SvaraRadera