fredag 21 september 2012

Klimatreplik i VF


Klimathotet är en ödesfråga

Svar på Bystedts replik i vf 12/9:

Det är bra att Anders Bystedt kommer ut som klimatskeptiker. Det är en viktig konsumentupplysning i debatter som handlar om energipolitik. Med en klimatskeptisk ansats borde det för Bystedt vara oproblematiskt att förespråka att vi köper billig kolkraft.

Politiker med ansvar för beslut som påverkar medborgarna för lång tid framöver bör däremot utgå från den kunskap vi har vad gäller global uppvärmning, ett mycket väl beforskat område. Att temperaturen under 1900-talet globalt har stigit med 0,74 grader beror enligt bland annat FN´s klimatpanel på människans utsläpp av växthusgaser. Det råder konsensus bland klimatforskare om att det mest troligt är växthusgaser från mänskliga aktiviteter som orsakat merparten av den temperaturökning som skett under perioden sedan industrialiseringen inleddes. Fram till år 2100 förutspås en fortsatt farlig uppvärmning, hur farlig är i mycket beroende på hur mycket växthusgaser som släpps ut i framtiden.

Glaciäravsmältningen. Den ökande koncentrationen av koldioxid i atmosfären värmer upp jordytan och leder till att ismassorna vid polerna smälter. När isen smälter, tar land och vatten dess plats och då absorberas en större del av solenergin. Detta leder till högre uppvärmning, vilket i sin tur leder till ökad smältning och så vidare. Den globala uppvärmningen leder vidare till att stora områden som länge legat i permafrost nu börjar tina. När permafrost släpper, kan organiskt material som varit nedfruset frigöras och brytas ner, vilket leder till ytterligare utsläpp av växthusgaser. Ökar jordens medeltemperatur med över 2,0 grader kan en fortsatt upptiningsprocess bli oåterkallelig.

Maten. När det blir torrare där det är torrt och blötare där det är vått så blir det svårare att odla pga. för lite eller för mycket vatten. När havet expanderar minskar odlingsbar mark. Nyckeln till maten är vattnet. Observera hur befolkningstäta nationer redan köper/stjäl mark med vattentillgång för matproduktion. Glaciärer försörjer enorma arealer med vatten i Kina t.ex. FN´s arbete för världsfred kommer m a o att utsättas för mycket stora utmaningar i kölvattnet av den globala uppvärmningen. Att världens ledare samlats i Kyoto 1997 och Köpenhamn 2009 beror på att de klokt nog tar forskningen om denna ödesfråga på allvar även om man kunde ha önskat att de vågat ta tuffare beslut.

Kenneth Johannesson (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar