tisdag 21 maj 2013

Låt S vända utvecklingen i svensk skola

Sveriges välstånd är i högsta grad beroende av våra möjligheter att konkurera på världsmarknaden. Vi är ett litet exportberoende land. Exporten är beroende av kvalificerad arbetskraft, kreativa och initiativrika människor som kan skapa produkter, starta nya företag, och exportera till andra länder. Detta kräver kvalificerad och utbildad arbetskraft.

Den svenska skolans dokumenterade tillbakagång är inte bara ett hot mot den enskilda människans möjligheter att få leva ett utvecklande och innehållsrikt liv utan också ett direkt hot mot vårt välstånd. Svensk skola är allt sämre på att bryta sambandet mellan klassbakgrund och kunskapsresultat. Det blir allt större skillnader mellan olika skolor. Björklunds skolpolitik har ett överdrivet fokus på att elever ständigt ska bedömas, bedömas och åter bedömas. När lärarens administrativa börda därigenom ökar samtidigt som skattesänkningar ständigt prioriteras, så blir det mycket svårt att ge elever hjälp och stöd efter behov. Detta, i kombination med en ohämmad friskoleutveckling, har gett en ökad segregation. Resultatet blir en utsortering av elever.

Men vi gör eleverna en björntjänst om vi inte ger full högskolebehörighet åt alla oavsett gymnasieval. Visar det sig att det som krävs för att komma in på arbetsmarknaden är en högskoleutbildning så får inte vägen dit göras för lång.

Vi socialdemokrater vill och ska vända utvecklingen i svensk skola. Alla elever ska nå målen i grundskolan och delmålet är att halvera andelen elever som inte gör det fram till år 2020.

Vi behöver en skola som ger alla elever de nödvändiga kunskaperna och en tro på sig själva.
Skolan ska inte vara ett sorteringsverk. Vi socialdemokrater kommer inte att tillåta några dåliga skolor - resurserna måste fördelas så att lärare och övrig personal kan ge alla elever den utbildning som ger fullständiga betyg och tillgång till vidareutbildning.

Det går att förbättra skolan. Det går att få ner arbetslösheten. Men det kräver en ny regering.

Aina Wåhlund, Nils-Gunnar Andersson och Kenneth Johannesson (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar