måndag 30 april 2012

Inlägg på temat privata välfärdsföretag

Svar till Urban Svanberg (NWT 4/8)

Urban Svanberg, regionchef på Svenskt näringsliv anser i NWT den 4 augusti att valfrihet och konkurrens har utvecklat välfärdstjänsterna och lett till bättre kvalitet, större mångfald och effektivare användning av skattemedel. Låt oss syna Urban Svanbergs argumentation.
Att det finns många företag och personer som jobbar i privata företag, liksom att staten köper många tjänster av privata företag, är hos Svanberg ett bevis för hög kvalitet och effektivitet. Beviset för att undervisning och vård i privat regi håller hög kvalitet är enligt Urban Svanberg att den finns. Han litar på att utvärderingar och granskningar utförda av föräldrar, patienter, äldre och deras anhöriga räcker för att säkerställa kvaliteten. Och är de nöjda och företaget går med vinst är allt frid och fröjd. Vinsten blir t o m ett kvitto på att man gör rätt och håller en hög kvalitet.
Men argumentationen innebär i själva verket att privata aktörer lugnt kan undslippa en granskning utifrån ett medborgarperspektiv. Om ett företag går med vinst och kunderna är nöjda, kan då någonting ändå vara fel? Ja, det kan det faktiskt. Om en friskola sätter ”snällbetyg” på eleverna så kommer eleverna att vara nöjda, föräldrarna likaså. Det blir mindre kostnadskrävande för skolan som därmed kan göra vinster. Men ur ett medborgarperspektiv är detta dåligt eftersom vår konkurrenskraft med kunskaper försämras. Och detta behöver aldrig upptäckas, annat än genom att samhällets funktionsförmåga blir försämrad.
När ekonomiska incitament styr välfärdstjänsterna finns alltid en risk för att medborgarperspektivet offras till förmån för kund- och företagsperspektivet. Jag är inte emot privat företagsamhet inom välfärdssektorn, men jag anser att man som politiker bör hålla en kritisk blick på utvecklingen utifrån ett medborgarperspektiv.
Kenneth Johannesson (S)
Arvika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar