måndag 30 april 2012

Debatt välfärdens konkurrensutsättning

Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega, ifrågasätter de frågetecken vi reste vad gäller välfärdens konkurrensutsättning (VF 5 oktober).
Vi påstår inte det som Ulf skriver att enbart privata skolor sätter betyg över kunskapsnivån. Konkurrensutsättningen kan medföra att både privata och kommunala lockas till att göra detta. Därför är det angeläget att skapa bättre verktyg för att kunna göra relevanta jämförelser av kvalitet, inte minst för att också kunna skapa en bättre likvärdighet. När Ulf tittar på vårt påstående, att kvalitet vid konkurrensutsättning förvandlas till ett argument för att bli vald, använder han det klassiska tricket att hämta kommunistspöket, den här gången från Östtysklands bil Trabant.
Vi vill påpeka att det är en viss skillnad på välfärdstjänster och biltillverkning. Det är inte önskvärt ur ett samhällsperspektiv att människor ökar sin efterfrågan på sjukvård, tvärtom är det önskvärt att minska på anledningarna till att behöva sjukvård. Detta hälsoekonomiska perspektiv är inte lätt att överföra till biltillverkning. Bilindustrin driver inte ett förändringsarbete i syfte att vi av miljöskäl hellre åker kollektivt.
Avslutningsvis ifrågasätts vårt argument att kunder kan vara omotiverat nöjda och vi får veta att politiker ska akta sig för att bedöma i kundens ställe. Som förtroendevalda politiker ser vi det som vår uppgift att säkerställa att medborgaren får en verklig och inte endast upplevd kvalitet och är definitivt beredda att undersöka brister som kan vara osynliga för medborgaren. När ekonomiska incitament styr välfärdstjänsterna finns alltid en risk för att medborgarperspektivet offras till förmån för kund- och företagsperspektivet. Vi vill ha medborgare som både är nöjda och har anledning att vara det.
Christina Wahrolin (S)
Kenneth Johannesson (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar