måndag 30 april 2012

Viktiga frågetecken om privata välfärdsalternativ

Privatiseringen av den offentliga sektorn sker i rekordfart. Friskolereformen och hälsovalet har bidragit till detta. I mängder av ledare och debattartiklar kan vi ta del av argumenten för privatisering. Det sägs att privatiseringar ger både bättre kvalitet och högre effektivitet.
Nu visar en färsk SNS-rapport att det saknas stöd för att dessa påståenden. Man uppmärksammar att vinstintresset kan leda till en prioritering av den ytliga och enkelt mätbara kvaliteten, istället för den önskade, faktiska kvaliteten. ”Snällbetygen”, där privata skolor ger högre betyg än de kommunala skolorna för samma kunskapsnivå, är exempel på detta.
Privatiseringen har medfört att kvalitet förvandlas till ett argument för att bli vald, den får inget egenvärde. Detta märker man till exempel när skolor gör reklam genom att visa upp tjusiga lokaler och lova eleverna bärbara datorer. Privatiseringsivrare gör ett stort nummer av att visa upp att kunderna till privata vårdgivare är nöjdare.
Men nöjda kunder är inte samma sak som att kvaliteten faktiskt finns. Inom vårdsektorn kan till exempel en felbehandlad patient som blivit mycket väl bemött och som är omedveten om felbehandlingen uppge sig vara nöjd.
Vinstintresset styr till att göra saker som gör kunderna nöjda, till en låg kostnad.
Om nu inte privatiseringarna leder till förbättrad kvalitet eller effektivitet så brukar man ändå säga att möjligheten att välja har ett eget värde. Må så vara, men det kan bli lite märkliga alternativ som tas fram. När till exempel gymnasieutbildningar ska tas fram, utifrån jakten på elevpengar, så blir det populära utbildningar det satsas på. Det görs ingen värdering av vilken efterfrågan som finns på arbetsmarknaden för dessa utbildningar.
Vi vill inte med detta argumentera för ett stopp för privata välfärdstjänster, men vi anser att dogmatismen hos privatiseringsivrarna är ett problem. Det finns viktiga frågetecken att räta ut, innan man glatt och okritiskt ger grönt ljus åt alla privata välfärdsalternativ.
Verksamheternas innehåll och kvalitet måste vara vårt mål och vem som utför jobbet, måste vara en öppen fråga, utan låsningar eller övertro på den privata marknadens förmåga.
Christina Wahrolin (S)
Kenneth Johannesson (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar