måndag 30 april 2012

Möjligheter och risker med privata vårdföretag

Frågan om konkurrensutsättning av välfärdstjänster är ständigt aktuell. För oss socialdemokrater är det viktigt att ha en nyanserad och kritisk hållning gentemot vinstdrivande företag i den värmländska sjukvården. För oss är medborgarperspektivet utgångspunkten, inte företagsperspektivet. Det innebär att vi väger tänkbara för – och nackdelar för medborgarna med vinstdrivande vårdföretag.
En tänkbar fördel, som framhålls i debatten, är att vinstintresset driver på nya idéer för att på ett effektivare sätt skapa hög kvalitet, dels genom att jobba med kostnadssidan, dels med att jobba med kvalitetssidan.
Tänkbara nackdelar med vinstdrivande företag finns också. Den mest uppenbara nackdelen är risken för att vinstintresset leder fel så att vinsten blir viktigare än verksamhetens kvalitet. I värsta fall är det genvägar eller fusk med patientsäkerhet och kvalitet som skapar vinsten. För att detta ska undvikas måste det finnas tydliga regler och möjligheter att mäta och jämföra kvalitet.
Den kvalitet som mäts måste vara en faktisk kvalitet som visar om patienten har anledning att vara nöjd. Sjukvårdens utförare, både privata och landstingsdrivna, måste kunna visa att det är effektiva och säkra metoder som används och att resultatet är en bättre hälsa. Även ”kundnöjdhet” i form av bra bemötande är viktigt, men här ser vi en risk för att konkurrensen leder till fel prioriteringar.
Hälsoval Värmland innebär att lika förutsättningar och konkurrensneutralitet ska råda mellan vårdens utförare. Kraven för att få etablera sig är höga, eftersom alla värmlänningar ska ha en rimlig närhet och tillgång till alla de viktiga kompetenser som bör finnas i en vårdcentral. De höga kraven i Hälsoval Värmland har även haft som syfte att skapa förbättrade möjligheter att göra jämförelser mellan olika vårdcentraler, vilket borde ge värdefulla kunskaper i kvalitets – och utvecklingsarbetet.
Kanske kan privata vårdföretag hitta nya arbetsmetoder som bidrar till förbättringar, effektivisering och utveckling av vården, så att skatteuttaget för medborgaren hålls nere, samtidigt som medborgaren tar del av en höjd kvalitet. Självklart kan även landstingsdrivna vårdcentraler vara goda exempel som övriga kan lära sig av.
Det är viktigt att alla vårdgivare som deltar i Hälsoval Värmland har en etisk kompass och inte letar kryphål för att öka sin vinst på bekostnad av kvaliteten för medborgaren. De vårdskandaler som massmedia rapporterat om och de bevisligen stora vinster som görs av privata företag i välfärdssektorn, som dessutom överförs till skatteparadis utomlands, kan knappast vara framtiden för den värmländska sjukvården. Borde inte medborgarnas skattemedel uteslutande användas till vård och förebyggande insatser så att hälsan förbättras?
Det finns även andra alternativa driftformer än vinstdrivande vårdföretag. Olika ideella företag som t ex personalkooperativ borde få ett större utrymme. Med s k ”non-profit-företag” skulle Folkrörelsesverige – som det en gång fungerade – åter kunna ta en rättmätig plats i välfärdsbygget. Personal med egna idéer skulle i ökad och verklig mening få vara med och bygga en bättre välfärd.
Inte kan det väl vara så att jakten på den ekonomiska vinsten är den viktigaste förutsättningen för utvecklingen av sjukvården i Värmland?
Ulric Andersson
Christina Wahrolin
Kenneth Johannesson
Monica Gundahl
Socialdemokrater i Landstinget i Värmland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar