måndag 30 april 2012

Replik privata vårdgivare

Svar till Gert Olssons debattartikel i VF den 14 februari.
Gert Ohlsson (FP), landstingsråd, ondgör sig över att socialdemokrater och vänsterpartister har synpunkter på hur bolag inom vården hanterar sina vinster. Han vill lägga skulden för vårdskandalerna inom till exempel Carema på kommunerna. Att företag som arbetar inom vården skulle behöva en etisk kompass verkar inte föresväva Gert.
Att som politiker skicka signalen att man tänker ta allt ansvar för eventuell dålig kvalitet som privata utförare gör inom vården bådar inte gott för den värmländske medborgaren. Det är självklart att kommuner och landsting ska vara noggranna med vad som formuleras i upphandlingar, liksom med uppföljningen av dem. Men det blir problem om vi accepterar att den ena parten bakom förhandlingsbordet ges fribrev att leta kryphål som medför vinst åt företaget och dålig kvalitet för medborgaren.
Det som är problematiskt med allianspolitikers förhållande till privata utförare inom vården är den romantiska idealbild som man väljer att ständigt komma tillbaka till, även när verkligheten visar något annat.
Vi anser att det ska finnas en bra mix mellan offentliga och privata utförare av välfärd, men vi tror också att den kritiska blick och riskanalys som vi socialdemokrater företräder bäddar för att vi får just de välskötta företag som är en tillgång för Värmland och länets utveckling.
Förhoppningsvis är vi överens om att det är detta synsätt som ska gälla i det pågående samarbetet med de privata vårdgivarna inom Hälsoval Värmland.
Kenneth Johannesson,
Christina Wahrolin,
Ulric Andersson
Socialdemokrater i Landstinget i Värmland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar