måndag 11 juni 2012

Lite motstånd mot Euro - och EU-motståndet

1.     Det är tur för Sverige att vi inte gick med i eurosamarbetet med tanke på den europeiska finanskrisen.

Motstånd: Men att finanskrisen nu slår hårt mot Europa (och även Sverige!) beror på att man inte håller sig till reglerna för valutasamarbetet. För att idén ska fungera måste de deltagande länderna följa de upprättade spelreglerna. Detta borde bli vår lärdom.

2.     Det kostar massor med pengar för Sverige att vara medlem i EU.

Motstånd: Det pågår i ett enormt stort utvecklingsarbete i mindre och större skala där EU finns med som medfinansiär i Sverige. Även de utvecklingsprojekt som inte Sverige ingår i är indirekt värdefulla för Sverige. Och om freden blir det enda som kommer ut av detta är varje krona välinvesterad.

3.     Sverige förlorar sin självständighet med EU.

Motstånd: Bara genom övernationella politiska verktyg kan vi ta upp den tappade tråden i Sveriges (och Europas) välfärdsbygge. I dagens genomglobaliserade värld så behöver det politiska verktyget som har medborgarens intressen för ögonen att skalas upp till europeisk nivå. Men då behöver Europas politiska vänster (och andra som tror på politiken som ett verktyg för medborgaren!) att resa sig och samlas runt denna vision. Då kan man också vinna makten över EU-verktyget. Enskilda länder klarar inte att motverka världsomspännande finanskriser. Vi behöver kunna bygga smarta  väg – och järnvägssystem över gränserna. Överstatlighet krävs för att skapa strategier för hållbarhet så att den fria rörligheten paras med tuffa miljökrav. Genom överstatlighet behöver vi inte kapitulera i kampen mot skatteparadis, eller i stoppandet av människohandel och trafficing. Det är också bra om Europas länder inte tillåts vara självständiga vad gäller medborgerliga fri - och rättigheter, dessa ska gälla över hela Europa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar