tisdag 1 maj 2012

Alla som utsätts ska synliggöras, inte bara heterosexuella män och kvinnor


Malin Lennartsdotter Hall (M) problematiserar att debatten om våld i nära relationer mest handlar om mäns våld mot kvinnor och lyfter kvinnors våld mot män. Låt oss fortsätta denna diskussion genom att lyfta att våld i nära relationer inte enbart sker i heterosexuella relationer.

Enligt RFSL så är våldet i de nära homosexuella relationerna minst lika omfattande som i heterosexuella relationer. Alla som utsätts ska synliggöras, inte bara heterosexuella män och kvinnor.

Vidare hävdar Lennartsdotter Hall att kvinnors våld mot män är mer psykiskt. Det är sannare att säga att allt våld är psykiskt och att det fysiska våldet är en del av det, och att mäns fysiska våld är grövre. Det sexuella våldet ingår överhuvudtaget inte i Lennartsdotter Halls resonemang.

Som exempel på kvinnors psykiska våld anges att vissa kvinnor begår falsk tillvitelse i vårdnadstvister. Här saknar jag analysen över hur mäns och kvinnors maktmedel ser ut. Vårt samhälle präglas av en könsmaktsordning, vilken till exempel gör att kvinnor har större makt i vårdnadstvister medan män har större makt vad gäller yrkeskarriär och ekonomi.

För att motverka våld i nära relationer behöver man göra många saker. Man behöver bra handlingsplaner, resurser för polis och socialtjänst, civilkurage och kunskap hos såväl allmänheten som de anställda på våra arbetsplatser. Men det krävs dessutom en kamp för jämställdhet såväl inom som utom hemmet. Ökade klyftor ökar också skillnaderna ekonomiskt mellan män och kvinnor. På den komplexa nivån påverkar såväl jämställdhet som jämlikhet hur våldet i nära relationer gestaltar sig. Det förvånar mig inte att denna analys saknas hos moderaterna.

Kenneth Johannesson

Kommun – och landstingspolitiker (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar