tisdag 1 maj 2012

Liberalernas feminism - en lightversion


Replik till Patricia Henrikssons debattartikel i NWT den 19/5.

”Att kvinnor tjänar mindre än män är inte biologiskt betingat. Det är en produkt av en samhällsuppfattning vars grund går att spåra till förskolans pedagogik.” Så skriver Patricia Henriksson (FP) i en debattartikel som vill göra reklam för liberal feminism. Det är ett citat som understryker hur grund den folkpartistiska analysen av jämställdhetsproblemet är. Förskolan och skolan har förvisso en viktig roll i att något försöka motverka de traditionella könsroller och könsrollsmönster som ständigt återskapas i samhället, men huvudproblemet ligger i heteronormativa maktstrukturer som genomsyrar allt. När man väl förstår vidden av problemet inser man att de folkpartistiska åtgärderna: lönekartläggning, privatisering och några planer knappast räcker till för att ens rubba dessa strukturer lite grand. Och då kan vi lägga privatiseringsdiskussionen åt sidan för denna gång. Och även om den moderata idén om jämställdhetsbonus var lovvärd så visar utvärderingar att den har blivit tandlös.

Att de rödgröna för fram en individualiserad, tredelad föräldraförsäkring är för att denna åtgärd rymmer betydligt större möjligheter att förändra rådande strukturer. Ekonomi och gamla värderingar påverkar våra beteenden så att vi återskapar orättvisa villkor mellan män och kvinnor, men med en tredelad föräldraförsäkring får vi en motstruktur. De som hävdar att det är bättre att föräldrarna helt ska få bestämma själva inser inte att dessa val görs i en orättvis struktur och att dessa ”fria” val återskapar orättvisor. I en situation där 80 % av föräldrapenningsuttaget tas ut av kvinnor är det lätt att inse att såväl kvinnors tillträde till karriär - och yrkesliv som männens tillträde till hem - och familjeliv missgynnas. Om man tittar på de mycket låga pensioner som många kvinnor har idag så inser man att det behövs radikala åtgärder för att inte återupprepa denna ojämlikhet. Åtgärden kommer inte att räcka för att skapa jämställdhet (den rödgröna skuggbudgeten innehåller reformer som ökar jämställdheten ekonomiskt medan den borgerliga budgeten åstadkommer det motsatta), men den är ett exempel på vilken typ av mer genomträngande reformer som krävs för att börja rubba den heteronormativa maktstrukturen i samhället.

Så länge liberalernas feminism är en light-version i arbetet för jämställdhet lär de rödgröna behålla sitt monopol på jämställdhetsfrågorna.

Kenneth Johannesson (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar