tisdag 1 maj 2012

En elitistisk jämställdhet


Svar till Replik Urban Svanberg och Stefan Fölster (NWT 6/3)

Urban Svanberg och Stefan Fölster tror på marknadskrafterna när det gäller att få till ökad jämställdhet i samhället och skickar längtansfulla blickar mot USA. Man tittar på storstäder där utbildningsnivån och löneläget är högre och konstaterar att kvinnor där har spräckt glastaken.

Men hur ser det ut i USA om man vänder blicken mot landsbygd och mindre städer? Min gissning är att vi ser ett betydligt större gap där vad gäller jämställda löner än vad som finns emellan Stockholm och Värmland.

Man poängterar vidare att utbildning lönar sig bättre i USA än i Sverige, men frågan är om inte denna relation har mer att göra med att lönerna hålls nere för de med mindre utbildning genom sämre facklig organisering, sämre försäkringssystem – en idé som nu prövas även här av den borgerliga regeringen.

Svanberg och Fölster drömmer om ett samhälle där starka individer, kvinnor och män, lever i jämställdhet, men problemet är att detta bara gäller en begränsad elit. Resonemanget om att löner blir högre om fler arbetsgivare konkurrerar om att få anställa är intressant. Man exemplifierar med privata arbetsgivare inom välfärden. Det innebär att medborgaren förutom att betala pengar till vinster dessutom betalar mer pengar för samma arbetsuppgift. Vi får med detta resonemang betydligt mindre välfärd per skattekrona. Bra för företagare och starka individer, men dåligt för medborgaren.

Avslutningsvis så ser inte Svanberg och Fölster de strukturer som skapar lägre löner inom kvinnodominerade yrken utan väljer att skuldbelägga kvinnor för att de väljer utbildningar som leder till sämre inkomster. Svanberg och Fölster må få en elit av jämställda kvinnor och män i sitt drömsamhälle, men som helhet ökar ojämlikheten och ojämställdheten.

Kenneth Johannesson (S)

Arvika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar