tisdag 1 maj 2012

Öka individualiseringen av föräldraförsäkringen


Jämlikhet och jämställdhet hänger ihop. När klyftorna (genom den borgerliga politiken som förs!) ökar i samhället så ökar också klyftorna mellan män och kvinnor.

Det beror på att kvinnor i högre utsträckning alltjämt återfinns i de lägre inkomstgrupperna. Kvinnors arbete värderas lägre, inte för att deras arbeten kräver mindre kompetens än männens utan för att marknadskrafterna fungerar till kvinnors nackdel.

När vi socialdemokrater byggde ut barnomsorgen så kom kvinnor ut på arbetsmarknaden i högre utsträckning. Men kvinnors arbete sågs som ett tillskott till hushållskassan, vilket innebar att denna arbetskraft såldes billigt. Vi socialdemokrater har också successivt byggt ut föräldraförsäkringen. Det har hela tiden varit kvinnor som i överlägset hög utsträckning har varit hemma med barnen.

Detta bidrar också till kvinnors eftersläpning lönemässigt. Även män som arbetar i kvinnodominerade yrken släpar efter lönemässigt, men eftersom män ”vabbar” mer sällan och använder föräldraförsäkringen i mindre utsträckning så hamnar den allra största eftersläpningen hos kvinnor.

Eftersom det är mycket tveksamt att lagstifta löner så får man försöka hitta andra sätt att få bukt med denna orättvisa. En effektiv åtgärd skulle vara att stärka kvinnors position på arbetsmarknaden genom att stimulera en mer rättvis fördelning av arbetet med barn och hem.

Vi behöver en reform som syftar till att förbättra kvinnors position på arbetsmarknaden och männens position som föräldrar. Låt föräldrarna bestämma detta själva, tycker många. Det gör de även om försäkringen individualiseras, försäkringen är fortfarande ett mycket fint erbjudande från samhället, den är inget tvång. Som det är idag så påverkar just den ojämställda ekonomin de ”fria” valen i riktning mot fortsatt ojämställdhet.

Med en ökad individualisering av föräldraförsäkringen påverkas däremot de fortsatt fria valen i riktning mot mer jämställdhet. Dessutom vet vi genom forskningen att ökad jämställdhet och jämlikhet förbättrar folkhälsan och förebygger ohälsan. Och varför inte i samma veva förlänga den föräldralediga tiden, en bra reform för barn och föräldrar och samtidigt en möjlighet för unga att få en chans att hoppa in i yrkeslivet!

Kenneth Johannesson (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar