onsdag 2 maj 2012

Replik i skoldebatten


Replik på Niklas Wikströms debattartikel i NWT 14/5 - 2010.

Niklas Wikström oroar sig över hur de rödgröna partiernas skolpolitik kommer att se ut om de skulle vinna valet i september. Han raljerar över motstånd mot betyg och läxläsning. Men det kommer inte att bli någon dramatik i detta för de rödgröna kommer att fortsätta med betyg och läxläsning, möjligen men skillnaden att man vill ge utökade möjligheter till läxläsning på skoltid av hänsyn till de olika förutsättningar till hjälp som kan finnas i hemmen. I sin iver att kritisera de rödgrönas skolpolitik gör han så som folkpartiet gjort nu under en tämligen lång period, nämligen en svartmålning av det jobb som lärare gjort de senaste decennierna.

Lärarna har inte svikit elever med behov av extra stöd eller de som haft det extra lätt. Var i de styrdokument som rått under s-styre finner du skrivningar som ger stöd för dina påståenden? Ingenstans! Däremot gott om skrivningar som visar på motsatsen. Och i den folkpartistiska analysen om vad som är orsaken till att resultat ibland inte uppnås föreslås väldigt sällan mer resurser till skolutveckling eller ökad bemanning. Istället skuldbelägger man elever genom att föreslå ökade sanktionsmöjligheter som till exempel att bokföra skolk. Istället för att fundera på hur en positiv skolutveckling stimuleras vill man kunna bötfälla skolor. Och när man vill stimulera så ska det ske genom till exempel examensbonus. Det verkar som om Folkpartiet har snöat in på en behavioristisk SuperNanny-linje.

Niklas räknar upp sådant som länge funnits inskrivet i skolans värdegrundsarbete och vill få oss att tro att det är folkpartiet i opposition mot de rödgröna som vill jobba med dessa frågor, vilket naturligtvis är rent nonsens. Ni som låtit er påverkas av Niklas oro: Ta det lugnt, det blir ingen dramatik inom skolan med de rödgröna, det blir fortsatt hårt arbete med att uppnå de viktiga målsättningarna i läroplanerna, men kanske en större fokus på att stimulera utveckling snarare än att skrämma fram den genom behavioristiska belönings- och bestraffningsmetoder.

Kenneth Johannesson (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar