tisdag 1 maj 2012

Misstro mot rättsväsende och mammor


Malin Lennartsdotter Hall (M) beklagar sig över att justitieminister Thomas Bodström (S) drev igenom en lagändring som innebar att det blev lättare för tingsrätten att döma till enskild vårdnad, inte minst mot bakgrund av de fall där det förekommer våld i hemmet. Detta för att konsekvensen blev att antalet vårdnadstvister sedan ökade med drygt 30 procent och att mammor tilldömts vårdnaden i drygt 70 procent av fallen.

I Halls föreställningsvärld förlorar därför pojkar en trygg manlig förebild och hamnar i skolk, missbruk, kriminalitet och sexuellt risktagande. Mamman överför sitt hat mot mannen till sina barn och målar ut papporna som monster. Barnen används som vapen i konflikten som uppstår och domstolarna dömer ojämnställt mellan föräldrarna till mammornas fördel. De tillämpar, enligt Hall, en omvänd könsmaktsordning.

Jag blir förbluffad över denna misstro mot vårt rättsväsende och mot mammor. Det verkar ju snarare vara så att lagstiftningen fått till effekt att barn har fått ökade möjligheter att slippa uppleva våld i hemmet. Bakom en hel del av de fall där mammor tilldömts vårdnaden av barnen är jag klart skeptisk till att barnen gått miste om en trygg manlig förebild. Att faderlösa pojkar hamnar i en negativ utveckling kan ju mer troligt ha att göra med erfarenhet av negativa manliga förebilder än frånvaro av dem.

Jag tycker också att det är märkligt att det faktum att fler kvinnor tvistar för att få egen vårdnad än vad män gör skulle vara något negativt. Om en förälder, mamma eller pappa, upplever att det vore skadligt för barnet att ha kontakt med den andra föräldern och trots detta underlåter att försöka få enskild vårdnad, hur mycket värnar man då om sitt barn?

Till sist en reflektion över omvänd könsmaktsordning. Det är ju knappast fråga om en omvänd könsmaktsordning att män har större makt över det som sker utanför hemmet medan kvinnor har större makt över hemmet och familjen. Detta är ju en central del av det som är könsmaktsordningen. För att undanröja såväl de rättvisa som eventuellt orättvisa orsakerna till att mammor övervägande tilldöms enskild vårdnad så behöver vi alla kämpa för ett jämställt samhälle där vi delar mer lika på uppgifterna såväl i som utanför hemmet.

Kenneth Johannesson (S)

Kommun- och landstingspolitiker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar